
Att vandra i Norge – Lofotens guldkorn
Lofoten är ett område i Nord-Norge som är känt för sin vackra natur, med höga fjäll, djupa fjordar, vidsträckta sandstränder och en unik atmosfär och OM det var vackert! Vi spenderade 7 dygn i Lofoten under juli månad, på sommaren kan du njuta av långa dagar med sol, milda temperaturer och en mängd olika aktiviteter att välja mellan.
Hur åker man till Lofoten?
Det finns olika alternativ för att ta sig till Lofoten där både priset och restiden varierar. Har man tid och möjlighet att köra längs Norska kusten är det säkert det vackraste alternativet. Vi jämförde olika alternativ (tåg, bil, flyg) och beslutade oss för att flyga till Kiruna och hyra bil här. Vi flög till Kiruna med vår vandringsutrustning (som vi checkade in) beståendes av: vandringsryggsäckar, kängor, stormkök, tält, sovsäckar, liggunderlag mm. Därefter hyrde vi en bil i Kiruna som vi hämtade och lämnade på samma ställe (Avis Biluthyrning) vilket var smidigt och framförallt billigare än att hyra bil i Norge.

Vandringsleder i Lofoten
Om du vill vandra i Lofoten finns det många olika vandringsleder att välja mellan, både korta och långa. Du kan vandra längs kusten, genom fjällen eller i de vackra dalgångarna. Vi valde att göra en längre övernattningsvandring med tält, annars gick vi dagsvandringar med mindre ryggsäckar på följande ställen:
1. Festvågtind – Henningsvær
Henningsvær är en liten fiskeby belägen på en ö i Lofoten-området i Nord-Norge. Det är känt för sin pittoreska hamn, charmiga gamla byggnader och för att vara ett populärt resmål för sportfiske och surfing. Byn är omgivet av dramatiska bergstoppar och det finns flera vandringsleder som går genom området.
Vi vandrade upp för Festvågtind, som erbjuder en fantastisk utsikt över byn. Det var en krävande och brant vandring men värd utsikten.
2. Himmeltindan – Haukland
Vi tältade vid Haukland beach, en av de vackraste stränderna på denna jord vill vi påstå, och bestämde oss för att ta en tidig morgonvandring upp till Himmeltindan. Himmeltindan är en imponerande bergskedja med flera toppar nära Haukland beach och är en ganska utmanande vandring, det tog oss ca 4 h att vandra tur och retur.
Under vandringen kan du förvänta dig branta stigningar, gulliga får uppe på berget och en fantastisk utsikt över Lofoten.


3. Kvalvika beach och Ryten
Okej, om det är en vandring och tältplats som vi vill tillbaka till så är det DENNA! Vi tältade på Kvalvika beach dit inga bilar eller fordon kan ta sig och störa omgivningen, du kan endast ta dig hit med apostlahästarna (fötterna hehe). Denna strand omringad av dramatiska, majestätiska bergstoppar är en magisk vy.
Att vandra till Kvalvika beach
Det finns olika parkeringsalternativ (vi hittade endast avgiftsbelagda parkeringar) i närheten av vandringsleden som leder till Kvalvika beach, vi parkerade vår bil här över natten. Vi anlände ganska sent på eftermiddagen och underskattade vandringen som krävdes för att ta sig med full övernattningspackning till Kvalvika beach där vi skulle sätta upp tältet. Vi fick höra att det var en relativt enkel vandring som skulle ta ca 1,5 h. För oss tog vandringen dit drygt 2 h och var ganska kämpig, speciellt sista biten nedför då vi gick på större stenar, kanske att det var tuffare för oss pga våra trötta ben sedan en annan vandring som vi gjort tidigare på dagen, plus den tunga packningen. Oavsett så är vandringen absolut värt det!!

Väl framme på Kvalvika beach så satte vi upp tältet, lagade laxburgare till middag och tog ett iskallt kvällsdopp till en magisk solnedgång. Vi räknade ut att det borde vara en magisk soluppgång om man tar en nattvandring upp till Ryten, sagt och gjort så ställde vi klockan på 01:00 för att gå uppför Ryten där solen gick upp kl. 03:00. Klockan ringer efter 2 h sömn och vi ångrar oss NÄSTAN för att somna om, men ack så glada vi är för att vi kämpade oss upp. Vi packade med oss vatten, chips och sovsäckar att sätta oss i och invänta soluppgången. Vi fick nästan springa sista biten dock för att vi var så trötta och gick så långsamt, hade ju varit trist att missa soluppgången hehe. Bättre marginal rekommenderas! Mvh två tidsoptimister 🙂


4. Reinebringen
Reinebringen planerade vi att vandra dagen efter Kvalvika beach och Ryten, men tyvärr blåste det upp till regn och riktigt blåsväder så vi flydde vädret och körde norrut istället och påbörjade vår resa mot Tromsö istället. Reinebringen ska vara riktigt fint och en brant men ganska enkel vandring då det är stentrappa byggt hela vägen upp om vi förstått rätt, dock vill man inte vandra här när det är spöregn och risk för halka. Var försiktig! 🙂
Boende i Lofoten
Vi valde att tälta under hela resan men det finns säkert en hel del vandrarhem och stugor för den som hellre bor så. Att tälta ger dock en helt annan frihet där vi sov på några av de absolut vackraste platserna vi någonsin skådat.
Oförutsägbart väder i Lofoten
När du vandrar i Lofoten är det viktigt att vara förberedd på den norska väderleken, som kan vara ganska oberäknelig. Se till att ha med dig lämplig klädsel och utrustning, som regnkläder, vattentäta skor och en ryggsäck med mat och dryck. Under vår resa var det mestadels regnigt eller mulet och blåsigt ibland, men ett dygn bjöd på strålande sol och detta maxade vi som tusan med bland annat denna fina vandring nedanför Ryten.