Laga mat på stormkök – bästa tipsen
Mat smakar som bäst tillagad i naturen, till och med min (Jennifers) mat smakar ok där!? Att laga mat på stormkök kräver lite planering och anpassning eftersom du har begränsade resurser men det är värt det.
Här är några av de bästa tipsen för att lyckas med matlagningen på stormkök (vi använder Trangia-kök med gas):
Planera måltiderna
- Enkelhet är nyckeln: Måltider med få ingredienser och kort tillagningstid är perfekta för stormkök. En gryta med pasta och en god sås kommer du väldigt långt på, läs recept-tipsen nedan!
- Preppa och tajma: För att vara energieffektiv (med gasen/tändvätskan) är det toppen att förbereda så mycket som möjligt innan gasen tänds, hacka alla grönsaker, häll av bönorna, öppna förpackningar osv osv. Desto mer njutbart blir det också när du lagar maten – häll i allt i rätt ordning så kan du unna dig ett glas med något gott i och lite chips till förrätt under matlagningstiden.
Tips på recept
- Frukost: Kokt eller stekt ägg, kaffe/te, havregrynsgröt med jordnötssmör/sylt kanel och frukt. Bananpannkakor eller ”vanliga” pannkakor för den som vill lyxa till det! Tips: Gör smeten hemma och ta med i en termos – bara att steka på. MUMS.
- Lunch/Middag:
- Pasta, pasta, pasta: Den perfekta stormköksmåltiden. Pasta med tomatsås, vitlök och stekt chorizo. Pasta med röd pesto, vitlök, chili, rucola och svarta bönor. Pasta med tonfisk, babyspenat, kryddig tomatsås och grönsaksbuljong. The pasta-list goes on.
- Quesadillas: Stek tortillabröd i olja/smör, lägg i exakt vad du vill! Bönor, majs, hackad tomat, vitlök, ost, salsa, avocado. Vik ihop, ät och njut.
- Varma mackor: Finns det något godare? Görs bäst med en Smörgåsgrill över eld och kan enkelt preppas hemma och bara stekas på utomhus.
Ta med rätt utrustning
- Att ta med: Köket, gas/tändvätska, tändstickor (förvaras jättetorrt! Ta med extra, kanske även tändare?), bestick, lätta tallrikar i plast, muggar (gärna härliga i emalj som ger en go känsla), en liten skärbräda, kniv, plastpåsar (toppen för både förvaring och att använda som soppåse), kryddor, olja att steka i, stekspade, termos, hushållspapper eller toalettpapper (perfekt för att ta bort det värsta av den oljiga beläggningen som ofta blir efter en tillagad måltid – då blir det lättare att diska kastrullen/stekpannan).
- Vattentätt förvaringssystem: Se till att förvara kryddor, olivolja och andra ingredienser i små, vattentäta burkar eller påsar för att undvika att de blir blöta eller förstörs under turen.
- Rengöring: Ta med biologiskt nedbrytbart diskmedel och en liten disktrasa/disksvamp för att rengöra kastruller och redskap.
Genom att planera väl och hålla saker enkelt kommer du att kunna njuta av god och mättande mat ute i naturen utan krångel. UT OCH NJUT NU!